Εκλογές στην Πανελ. Ένωση Συντηρητών – συνέντευξη με τη Μ. Κυπρίδου

7/12/2014

Πριν λίγες ημέρες έγιναν εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ της «Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων» (ΠΕΣΑ) ένα από τα πρωτοβάθμια σωματεία στο Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία.
Η συντρόφισσα Μαριάνθη Κυπρίδου συμμετείχε στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης[1] και εκλέχτηκε στο νέο ΔΣ και σαν αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία των σωματείων στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Το «Ξ» μίλησε μαζί της για τα αποτελέσματα των εκλογών και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος.


Για Διοικητικό Συμβούλιο και Ελεγκτική Επιτροπή

2014                                                                      2011

Ψήφισαν
222
Έδρες ΔΣ
Έδρες ΕΕ

Ψήφισαν
244
Έδρες ΔΣ
Έδρες ΕΕ
Άκυρα
4άκυρα
4


Λευκά
2λευκά
-


έγκυρα
216έγκυρα
240


Ενιαίο
131
4
2

Ενιαίο
144
4
2
ΕΑΚ
50
2
1

ΕΑΚ
34
1
-
Ανανεωτική
24
1
-

Ανανεωτική
47
2
1
ΔΑΣ
11
-
-

ΔΑΣ
10
-
-

Ανεξάρτητος
5
-
-


  • Μαριάνθη, συγχαρητήρια κατ’ αρχήν για την εκλογή σου. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια αναφορά στα αποτελέσματα και τους συσχετισμούς σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές;
Το σωματείο μας αριθμεί γύρω στα 500 μέλη. Η πλειοψηφούσα παράταξη (Ενιαίο ψηφοδέλτιο) διατήρησε τις έδρες και την αυτοδυναμία σημειώνοντας όμως πτώση σε ψήφους, ενώ δεύτερη δύναμη ήρθε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, κερδίζοντας άλλη μία έδρα (σύνολο 2) και αυξάνοντας τις ψήφους της. Μία έδρα πήρε η Ανανεωτική Κίνηση από δύο που είχε στις προηγούμενες εκλογές ενώ η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ/ ΚΚΕ) έμεινε στάσιμη χωρίς να παίρνει έδρα στο ΔΣ.

Η σχετική αλλαγή συσχετισμών έγινε μεταξύ ΕΑΚ και ΑΚ. Η άνοδος της ΕΑΚ πιστεύω ότι σχετίζεται και με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή τη γενικότερη άνοδο της Αριστεράς, αλλά και με το διεκδικητικό και ενεργό ρόλο που είχε η ΕΑΚ όλο το προηγούμενο διάστημα όσον αφορά τα ζητήματα των συντηρητών και του ΥΠΠΟΑ συνολικά. Παρόμοια επιτυχία σημειώσαμε και στην Ομοσπονδία όπου κερδίσαμε ακόμα μια έδρα αντιπροσώπου (σύνολο 3) καθώς και στην Ελεγκτική Επιτροπή (μία έδρα από καμία στις εκλογές του 2011).
  • Ποια ζητήματα έχουν μπροστά τους οι συντηρητές αλλά και συνολικά οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ; Ποια θέματα θα κληθεί να αντιμετωπίσει το νέο ΔΣ; 
Πρώτιστα είναι η αλλαγή του Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ, με βάση την οποία συγχωνεύθηκαν ή καταργήθηκαν ολόκληρα τμήματα, έγιναν αυθαίρετες μετακινήσεις συναδέλφων και αυξήθηκε η γραφειοκρατία. Αυτό σημαίνει αναντιστοιχία μεταξύ αντικειμένου και εργαζομένων, δηλαδή μεγαλύτερος όγκος δουλειάς για ήδη ανεπαρκή αριθμό συναδέλφων (πχ ο ίδιος αριθμός συντηρητών καλείται τώρα να αναλάβει τη συντήρηση και των προϊστορικών και κλασικών ευρημάτων, αλλά και των βυζαντινών, εφόσον αυτές οι υπηρεσίες συγχωνεύθηκαν). Άλλο ζήτημα είναι η υποχρηματοδότηση με αποτέλεσμα να μη μπορούν να γίνουν οι εργασίες με τη μεθοδολογία και τα υλικά που είναι απαραίτητα. Και φυσικά δεν έχει λήξει η απειλή των απολύσεων που θέλει η τρόικα και η κυβέρνηση.

Η ενδεχόμενη κατάργηση των πρωτοβάθμιων σωματείων που ζητάει η τρόικα είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί. Όλα αυτά τα ζητήματα είναι πολύ σοβαρά και χρειάζεται καλή συνεννόηση και αγωνιστική στάση από την πλευρά του ΔΣ και οπωσδήποτε συνεργασία και συντονισμός με τα υπόλοιπα σωματεία του ΥΠΠΟΑ, καθώς η κοινή διεκδίκηση συσπειρώνει τους συναδέλφους και αποτελεί προϋπόθεση επιτυχίας για την επίτευξη των κοινών στόχων.
  • Πως πιστεύεις ότι πρέπει να κινηθεί η ΕΑΚ, την επόμενη περίοδο;
Στο πλαίσιο που κινούνταν μέχρι σήμερα και ακόμα πιο διεκδικητικά τώρα που υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη μέσα στο ΔΣ. Πρέπει να καταθέτει προτάσεις ουσιαστικές, που να βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων και να παλέψει για ένα πιο ζωντανό και μαχητικό σωματείο.

Πιστεύω ότι ένας τρόπος για να γίνει το σωματείο πιο ζωντανό είναι η καλύτερη ενημέρωση των υπολοίπων συναδέλφων, κάτι που μπορεί να γίνει με τακτικά ενημερωτικά για τα πεπραγμένα του ΔΣ σε όλους τους συναδέλφους πανελλαδικά, έτσι ώστε να γίνεται γνωστό σε όλους τι συζητιέται και τι αποφασίζεται, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος της βάσης του σωματείου προς το ΔΣ.

Η καλύτερη ενημέρωση και επαφή οδηγεί και στην πιο ενεργό συμμετοχή όλων, που είναι και το ζητούμενο για ένα σωματείο του οποίου τα μέλη δεν έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται συχνά για να συζητάνε τα επαγγελματικά τους ζητήματα καθώς είναι διασκορπισμένα σε όλη τη χώρα.

Ένα άλλο που χρειάζεται να διεκδικήσει, κατά τη γνώμη μου, είναι οι πιο συχνές επισκέψεις σε χώρους δουλειάς πανελλαδικά και η διεξαγωγή συνελεύσεων σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, για να γνωριζόμαστε οι συνάδελφοι και να βλέπουμε τι προβλήματα υπάρχουν επί τόπου (πχ εργαστήρια, ανασκαφές, μουσεία). Χρειάζονται λοιπόν πιο τακτικές συνελεύσεις και δημοκρατικές διαδικασίες, ώστε όλοι οι συνάδελφοι να παίρνουν μέρος στη λήψη των αποφάσεων. Σήμερα όλα τα δικαιώματα μας δέχονται πολύ μεγάλη επίθεση και τίποτα δεν μας χαρίζεται αν δεν το διεκδικήσουμε. Άρα αυτό πρέπει να κάνουμε.______________
Σημειώσεις
1. Η ΕΑΚ είναι αριστερή παράταξη που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ
και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στην οποία συμμετέχουμε σαν Ξεκίνημα ενώ συμμετέχουν και πολλοί ανένταχτοι αγωνιστές.
- See more at: http://www.xekinima.org/arthra/view/article/ekloges-stin-panel-enosi-syntiriton-synenteyksi-me-t/#sthash.1GvnQ9Kr.dpuf
Share on Google Plus

About ΞΕΚΙΝΗΜΑ Βόλου

ΞΕΚΙΝΗΜΑ - Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *