Σκοτεινά σημεία για τα απορρίμματα - Δελτίο Τύπου των "Δρόμων Συνεργασίας"

12/02/2015 

«ΔΡΟΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Το ένα από τα δύο θέματα της χθεσινής (11/2/2015) συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, της δεύτερης μέσα σε 8 ημέρες, αφορούσε στο εξαιρετικά σοβαρό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η δισέλιδη εισήγηση που παρουσιάστηκε και όσα είπε ο κ. Μπέος δείχνουν για άλλη μια φορά απίστευτη προχειρότητα ενώ ταυτόχρονα εμπεριέχουν σκοτεινά και ύποπτα σημεία.
Εξηγούμαστε:

·        Πάρθηκε (κατά πλειοψηφία) μια απόφαση για υλοποίηση μελέτης για μονάδα/εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς η εισήγηση να περιγράφει με σαφήνεια ποια μέθοδο διαχείρισης θα εφαρμόζει η συγκεκριμένη μονάδα.
·        Η μελέτη αυτή θα αφορά μια κεντρική μονάδα στη Μαγνησία και εκεί θα συγκεντρώνονται όλα τα απορρίμματα του Νομού. Σαν δημοτική κίνηση έχουμε εξηγήσει ότι η ολοκληρωμένη - κοινωνική διαχείριση απορριμμάτων απαιτεί μικρές κατά τόπους μονάδες, γιατί με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η συμπίεση των απορριμμάτων σε Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της δυνατότητας διαλογής των απορριμμάτων και άρα της αερόβιας κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης. Όσο πιο «μπερδεμένο» και συμπιεσμένο είναι το σκουπίδι τόσο πιο δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί.
·        Στην απόφαση η κομποστοποίηση αναφέρεται μόνο σε επίπεδο κατοικίας (δηλαδή κάθε σπίτι να έχει δικό του «κομποστοποιητή») κάτι που υπονοεί ότι δεν θα υπάρχει κεντρική διαδικασία σε επίπεδο Δήμου. Η απόφαση όμως μιλά ταυτόχρονα για μονάδα όπου θα γίνεται «επιπλέον εκτροπή από την ταφή των βιοαποδομήσιμων υλικών». Αυτό που δεν λέει είναι προς τα που θα εκτρέπονται, προς μια διαδικασία κομποστοποίησης ή προς άλλη διαδικασία; 
·        Πουθενά στην απόφαση δεν αναφέρεται η διαλογή στην πηγή, δηλαδή η ύπαρξη ξεχωριστών κάδων (σε επίπεδο κατοικιών, επιχειρήσεων αλλά και σε επίπεδο πόλης), ενώ σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε η πιλοτική ενοικίαση πανάκριβων μηχανικών κάδων συμπίεσης των απορριμμάτων (με σκοπό την αγορά τους σε επόμενη φάση). Αυτό σημαίνει ότι είτε δεν γίνεται κατανοητή η ανάγκη διαλογής στην πηγή είτε ότι δεν είναι επιθυμητό να γίνει αυτό, αλλά αντίθετα επιδιώκεται το να συνεχιστεί η συγκέντρωση σύμμεικτων απορριμμάτων στη μονάδα επεξεργασίας και τον ΧΥΤΑ.
·        Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι ο κ. Μπέος σε αποστροφή του λόγου του είπε ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζει είναι η μετατροπή των απορριμμάτων σε μορφή πέλετ - RDF(έτσι ονομάζονται τα απορρίμματα μετά την αφύγρανση και τη συμπίεση τους) και η διάθεσή τους στην ΑΓΕΤ. Αυτό σημαίνει καύση των απορριμμάτων – με όλες τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον – καύση όμως όχι από την ίδια μονάδα επεξεργασίας τους, αλλά από την ΑΓΕΤ...

Έτσι μπορεί η δημοτική αρχή να «διαρρηγνύει τα ιμάτια» της ότι δεν θέλει την καύση, αλλά ουσιαστικά ο κ. Μπέος είπε ότι είναι ανοιχτός στην καύση αρκεί να γίνεται αλλού! Λες και αν τα σκουπίδια καίγονται στην ΑΓΕΤ δεν θα παράγουν διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και τοξική τέφρα! Λες και τότε δεν θα έχουμε κατακόρυφη αύξηση του καρκίνου και όχι μόνο.
Το μόνο θετικό στοιχείο της απόφασης είναι η δέσμευση για τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης και η ρητή άρνηση της οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίησης. Πρόκειται για αλλαγή της στάσης της δημοτικής αρχής κάτω και από την δική μας πίεση. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Εκτός από το δημόσιο χαρακτήρα είναι εντελώς απαραίτητη η ασφαλής για την υγεία και το περιβάλλον μέθοδος διαχείρισης. Και ως προς αυτό οφείλουμε να έχουμε τον μεγαλύτερο βαθμό επαγρύπνησης.

                                                                                
ΒΟΛΟΣ 12-2-2015
Share on Google Plus

About ΞΕΚΙΝΗΜΑ Βόλου

ΞΕΚΙΝΗΜΑ - Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *