Ενημερωτική εκδήλωση για την καύση RDF από την ΑΓΕΤ: Σάββατο 9 Δεκεμβρίου

Η Επιτροπή Αγώνα πολιτών Βόλου (epitropiagonavolou.blogspot.gr) διοργανώνει ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για τις επιπτώσεις από την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, στις 6:30μμ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Θόλος, αμφ. Κορδάτου). Το Ξεκίνημα Βόλου στηρίζει ενεργά τον αγώνα ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Ακολουθεί το φυλλάδιο της Επιτροπής.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΛΟΥ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ
Ενημερωτική εκδήλωση:

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, 6:30 μμ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αμφ. Κορδάτου

Ø  Γιατί δημιουργήθηκε η Επιτροπή Πολιτών;

·         Για να συντονίσει τον αγώνα των πολιτών του Βόλου με στόχο το οριστικό ΤΕΛΟΣ της καύσης επικίνδυνων σκουπιδιών και πλαστικών από την ΑΓΕΤ μέσα στην πόλη μας!

·         Για να συμβάλλει δυναμικά στην ορθή διαχείριση των αστικών αποβλήτων με σύγχρονες μεθόδους μείωσης και ανακύκλωσης.

Ø  Γιατί η ΑΓΕΤ άρχισε να καίει σκουπίδια και πλαστικά;
·         Βασικός στόχος ήταν η αύξηση των κερδών των μετόχων της Γαλλοελβετικής Lafarge-Holcim (ιδιοκτήτρια της ΑΓΕΤ), μέσω του «φθηνού» καυσίμου και επειδή βρίσκει πρόθυμο συνεργάτη – προμηθευτή το Δήμο Βόλου, που έτσι θα λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών του.

1.   Τι είναι το RDF και το SRF και τι ρύποι εκλύονται από την καύση τους;
Ουσιαστικά πρόκειται για σκουπίδια. Το RDF είναι υλικό προερχόμενο από απορρίμ­ματα (πλαστικό, χαρτί, ύφασμα κ.α.), ενώ το SRF περιέχει και βιογενές κλάσμα. Κατά την καύση τους εκλύονται στον αέρα διοξίνες και φουράνια, όπως και άλλα εξαιρετικά επικίνδυνα μικροσωματίδια ρύπων, καθώς και τέφρες επιβαρυμένες με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα (υδράργυρος, θάλιο, μόλυβδος, ψευδάργυρος, χρώμιο κ.α.). Αυτό συμβαίνει και στις πλέον τεχνολογικά προηγμένες μονάδες καύσης, πόσο μάλλον στους παρωχημένους κλιβάνους της ΑΓΕΤ.
2.   Υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από την καύση;
Οι διοξίνες και τα φουράνια που απελευθερώνονται κατά την καύση αποτελούν ουσίες καρκινογόνες και μεταλλα­ξιογόνες. Εισχωρούν στο έδαφος και στα υπόγεια νερά δηλητηριάζοντας το χώμα, το νερό και τα αγροτικά προϊόντα. Οι διοξίνες εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας, ενώ ανιχνεύονται και στο μητρικό γάλα. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΟΡΙΑ ΔΙΟΞΙΝΗΣ. Ακόμη και οι μικρότερες ποσότητες συσσωρεύονται αθροιστικά στον οργανισμό, προκαλούν καρκίνο και άλλα σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα. Ήδη ο καρκίνος στην πόλη μας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το βλέπουμε κάθε μέρα. ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟ;
3.   Υπάρχει ασφαλής τεχνολογία για την καύση των σκουπιδιών και πλαστικών;
Δεν υπάρχει ασφαλής τεχνολογία καύσης σκουπιδιών ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό. Οι ρύποι που εκπέμπονται από την καύση απορριμμάτων, (διοξίνες και  φουράνια), είναι οι πιο τοξικοί και επικίνδυνοι που υπάρχουν για τους ζωικούς οργανισμούς, γιατί είναι ουσίες αόρατες, άχρωμες, άοσμες, άγευστες, ανιχνεύονται εξαιρετικά δύσκολα και το σπουδαιότερο η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία ξεκαθαρίζει ότι για τις διοξίνες δεν υπάρχει ασφαλές όριο, δηλαδή δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου στο περιβάλλον όπου ζούμε.
Μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποδεικνύει ότι η AΓΕΤ και κάθε άλλη Ελληνική τσιμεντοβιομηχανία δεν διαθέτει κατάλληλη τεχνολογία, οπότε είναι σίγουρο ότι οι  διοξίνες και τα φουράνια θα διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα.
Επίσης, η ΑΓΕΤ δεν διαθέτει καν συστήματα διαρκούς παρακολούθησης των ρύπων που παράγονται στις εστίες καύσης και ως συνέπεια  αδυνατεί να αυτοδιορθώνει τις ατέλειες καύσης. Ακόμη και εάν τα είχε, δεν τα διαθέτει άμεσα στους πολίτες. Κυρίως δεν την ελέγχει ΚΑΝΕΙΣ! Επιπλέον η τοξική στάχτη που παράγεται από την ΑΓΕΤ ενσωματώνεται στο τσιμέντο!
Αυτό είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο που αδειοδοτήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
4.   Ποιοι προστατεύουν την ΑΓΕΤ;
Η ΑΓΕΤ και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες εκμεταλλεύονται την ευρωπαϊκή νομοθεσία με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή η νομοθεσία που εφαρμόζει τις επιταγές των μεγάλων επιχειρήσεων και πολυεθνικών αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Στην ίδια λογική κινείται και ο Δήμος Βόλου ο οποίος επιδιώκει τη δημιουργία εργοστασίου μετατροπής των σκουπιδιών σε καύσιμα SRF με τελικό αποδέκτη την ΑΓΕΤ.
5.   Πώς θα τους σταματήσουμε;
Σαν μια γροθιά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Όσοι ζούμε σε αυτόν τον τόπο θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τα σχέδια της ΑΓΕΤ και του Δήμου Βόλου να σκορπίσουν το θάνατο σε μας και τα παιδιά μας! Η Επιτροπή Πολιτών θα δουλέψει συστηματικά για να αναδείξει όλες τις πτυχές του θέματος, να συσπειρώσει πολίτες και φορείς που αντιδρούν στην καύση σκουπιδιών και να συντονίσει τις επόμενες κινήσεις μας μέχρι να νικήσουμε! Η ΑΓΕΤ έτσι κι αλλιώς οφείλει να συμμορφωθεί με την περιβαλλοντική νομοθεσία κι εμείς οφείλουμε να υπερασπιστούμε την υγεία μας και το μέλλον των παιδιών μας!
  1. Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων;
Με βάση τη διεθνή εμπειρία, καθώς και με βάση τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της Ελλάδας πρέπει να απορρίψουμε κατηγορηματικά την καύση. Θέλουμε να επενδύσουμε στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση των πολιτών, στη μείωση των σκουπιδιών, στη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση – επανάχρηση, στην κομποστοποίηση και σε αποκεντρωμένες μικρές μονάδες υπό δημόσια/δημοτική ιδιοκτησία και κάτω από τον έλεγχο της κοινωνίας. Η καύση όχι μόνο είναι επικίνδυνη, αλλά κοστίζει και περισσότερο. Για το λόγο αυτό διαφωνούμε και με την απόφαση του Δήμου Βόλου να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής SRF στον Χ.Υ.Τ.Α. Αυτό απαιτεί 42.000.000 ευρώ. Θα έχει ως αποτέλεσμα τα απόβλητα από την Ελλάδα και το Εξωτερικό να έρχονται στην πόλη μας για να μετατραπούν σε καύσιμα για την ΑΓΕΤ. Τα κονδύλια αυτά θα μπορούσαν να επενδυθούν για την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε αυτό τον κλάδο και στη μείωση της αέριας ρύπανσης. Απαιτούμε:
Ποιότητα ζωής
Οικολογική διαχείριση απορριμμάτων
ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο:
epitropiagonavolou.blogspot.gr
Επιτροπή ΑΓΩΝΑ Πολιτών ΒόλουShare on Google Plus

About Ξεκίνημα Βόλου

ΞΕΚΙΝΗΜΑ - Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *