Πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου για ειδική συνεδρίαση και τοπικό δημοψήφισμα για το θέμα της καύσης σκουπιδιών24/02/2018

Η παρακάτω πρόταση κατατίθεται από τον σ. Νίκο Κανελλή στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου που συνεδριάζει τη Δευτέρα 26/02/2018.
κ. Πρόεδρε, κ. Δήμαρχε, κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι 


Το θέμα της καύσης σκουπιδιών, σε τεράστιες ποσότητες μέσα στον ιστό της πόλης, είναι ένα θέμα ύψιστης σημασίας που μας αφορά όλους γιατί άπτεται της υγείας μας, της υγείας των παιδιών μας και των μελλοντικών γενιών. 

Οι πολίτες αγωνιούν και αντιδρούν δικαίως γιατί η καύση σκουπιδιών είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει αύξηση του καρκίνου και άλλων σοβαρών παθήσεων καθώς οι άκρως επικίνδυνοι αέριοι ρύποι που εκλύονται θα περάσουν από την αέρα στη διατροφική αλυσίδα και θα φτάσουν στο πιάτο όλων μας. Είναι επίσης γνωστό ότι η πιο ευάλωτη ομάδα στη θανατηφόρα επίδραση των διοξινών θα είναι τα μωρά που θηλάζουν. 

Πριν λίγες μέρες, έγινε γνωστό ότι η ΑΓΕΤ εισάγει και καίει σκουπίδια από την Ιταλία. Ο κίνδυνος να μετατραπεί ο Βόλος σε σκουπιδότοπο και αποτεφρωτήρα της Ελλάδας και της Ευρώπης είναι ολοφάνερος. Ας αναλογιστούν όλοι ποιες θα είναι οι συνέπειες όχι μόνο στη δημόσια υγεία αλλά και στην τοπική οικονομία, η οποία βασίζεται, μαζί με τη βιομηχανία, στον τουρισμό και στον αγροτικό τομέα. 

Στην ευρύτερη περιοχή μας παράγονται αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα με προορισμό την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Χιλιάδες άνθρωποι απασχολούνται, έμμεσα ή άμεσα, στην παραγωγή και διανομή των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Ας αναλογιστούμε τι σημαίνει για την τοπική οικονομία η παραγωγή και μεταποίηση των φρούτων του Πηλίου (πχ Ζαγορίν, ΕΨΑ κλπ), η παραγωγή και επεξεργασία της ελιάς, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (ΕΒΟΛ και άλλα τυροκομεία), η αμπελουργία και οινοποιία της περιοχής κα. Ας αναλογιστούμε στη συνέχεια τις επιπτώσεις στον τουριστικό τομέα που είναι δραστήριος ολόκληρο το χρόνο (χειμερινός ορεινός και καλοκαιρινός παραθαλάσσιος). 

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία σε πέντε, δέκα ή είκοσι χρόνια; Ποιος θα επιλέγει τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα μιας περιοχής που θα είναι γνωστή για την τεράστια ρύπανση της; Ποιος θα επιλέγει να κάνει διακοπές σε μια περιοχή με μολυσμένο αέρα και νερό; Τι θα σημαίνει αυτό για τις θέσεις εργασίας στην περιοχή μας; Οι απαντήσεις στα πιο πάνω είναι προφανείς!

Απέναντι σε αυτή την πολύπλευρη απειλή το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου έχει ευθύνη να πάρει ξεκάθαρη θέση. Έχει ευθύνη να συζητήσει με ουσιαστικό τρόπο και να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην καύση σκουπιδιών. 

Επιπλέον το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να διατυπώσουν με δημοκρατικό τρόπο τη γνώμη τους και αυτή να γίνει σεβαστή. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ένα τοπικό δημοψήφισμα το οποίο ο Δήμος έχει κάθε δυνατότητα να πραγματοποιήσει.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου οφείλει να προχωρήσει άμεσα:
·         Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
·         και τοπικό δημοψήφισμα  

Νίκος Κανελλής, δημοτικός σύμβουλος

Share on Google Plus

About Ξεκίνημα Βόλου

ΞΕΚΙΝΗΜΑ - Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *