Περιβάλλον ώρα μηδέν: ο καπιταλισμός καταστρέφει τον πλανήτη

Ανοιχτή εκδήλωση - Τετάρτη 20 Μαρτίου, 7:00μμ, Στέκι Μεταναστών-Χώρος Κινημάτων (Ιωλκού 33)

Ο πλανήτης απειλείται. Το περιβάλλον, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, καταστρέφεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Η κλιματική αλλαγή ως συνέπεια της όλο και μεγαλύτερης χρήσης ορυκτών καυσίμων - η πλαστική ρύπανση, ειδικά στις θάλασσες - η ανεξέλεγκτη παραγωγή σκουπιδιών και η μαζική ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους από την καύση τους - η καταστροφή των δασών και των νερών από την εξόρυξη χρυσού και η απειλή από τα τοξικά φράγματα της επεξεργασίας χρυσού από τη Βραζιλία ως τη Χαλκιδική - η σχεδιαζόμενη εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο 1/3 της ελληνικής επικράτειας, πάνω σε σεισμογενείς περιοχές, συνιστούν μόνο ένα μέρος του παγκόσμιου περιβαλλοντικού ζητήματος.

Όλες αυτές οι πτυχές της περιβαλλοντικής καταστροφής έχουν μια κοινή ρίζα, τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, όπου κυριαρχεί το κέρδος των ιδιωτικών εταιριών εις βάρος του πλανήτη και της ζωής πάνω σε αυτόν.

Η εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας και ο σχεδιασμός της οικονομίας με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τις κοινωνικές ανάγκες προσκρούουν στο γεγονός ότι η οικονομική (και πολιτική εξουσία) είναι συγκεντρωμένη στα χέρια μιας απειροελάχιστης όσο και άπληστης οικονομικής ελίτ.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση πολλαπλασιάζονται τα μαζικά κινήματα γύρω από περιβαλλοντικά θέματα.

Από τους Ινδιάνους του Στάντιγκ Ροκ των ΗΠΑ που αγωνίζονται ενάντια στους αγωγούς πετρελαίου ως τους αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Από την Γκρέτα Θανμπεργκ και τις διεθνείς μαθητικές διαδηλώσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή ως τους αγώνες ενάντια στην εξόρυξη πετρελαίου στην Ήπειρο, στο Ιόνιο, την Κρήτη κα. Κι από τους αγώνες των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής για το νερό ως τον αγώνα του Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών, γίνεται πλέον μαζική συνείδηση ότι απαιτούνται μαζικοί αγώνες για να την προστασία του περιβάλλοντος. Το Ξεκίνημα και η διεθνής οργάνωση στην οποία συμμετέχει, η CWI, παίρνουν ενεργά μέρος σε αυτούς τους αγώνες εξηγώντας ότι για να προστατευθεί το περιβάλλον πραγματικά και ουσιαστικά πρέπει οι αγώνες αυτοί να αποτελέσουν τμήμα ενός συνολικότερων αγώνων για την ανατροπή του καπιταλισμού και το χτίσιμο μιας πραγματικά δημοκρατικής και αειφόρας σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Με την εκδήλωση που διοργανώνει το Ξ Βόλου στις 20/3 επιδιώκουμε να αναδείξουμε μερικά από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα στην Ελλάδα, να συμβάλλουμε στην ενημέρωση της κοινωνίας και έτσι να ενισχύσουμε τους μαζικούς αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε!


ομιλητές:

Τάσος Κεφαλας – μέλος της Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Μαρία Καδόγλου - Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Ηλέκτρα Κλείτσα - εφημερίδα Ξεκίνημα

Νίκος Κανελλής - δημοτικός σύμβουλος Βόλου, Ξεκίνημα 
Share on Google Plus

About Ξεκίνημα Βόλου

ΞΕΚΙΝΗΜΑ - Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *